PŘEČTĚTE SI TAKÉ


Projekty


Na Kubáňském náměstí vznikají byty výjimečného střihu


Fasáda obložená pískovcovým kamenem, reprezentativní mramorové schodiště, stropy vysoké bezmála pět metrů. Někdejší společenský dům a hotel Mars na Kubánském náměstí v pražských Vršovicích je představitelem moderní architektury šedesátých let minulého století. Dokonce byl adeptem na zařazení mezi kulturní památky. Nestalo se tak, ale svědčí to o architektonické výjimečnosti stavby. Developerská společnost GARTAL ji nyní promění na jedinečné bydlení ve skvělé lokalitě.

„Kubánské náměstí je ve středu města, ale bez davů turistů. Nabízí velmi dobrou vybavenost službami – pošta se nachází za rohem, farmářský trh přímo pod okny. A v přízemí samotného projektu bude supermarket. Stejně tak je tam výborná dopravní obslužnost, tramvajová zastávka je pár desítek metrů, stanice metra Strašnická necelý kilometr,“ vypočítává generální ředitel developerské skupiny GARTAL Ing. Rostislav Petchenko. Samotná dnes už historická stavba pak podle něj představuje bydlení, které se hned tak nenajde. Developer však chce v projektu nabídnout vedle výjimečnosti i cenovou dostupnost.

2+kk v mezonetovém provedení

Celý komplex Mars tvoří dvě budovy. Původní dokončená v roce 1961 tvoří dominantu severní fronty Kubánského náměstí a byla koncipována jako společenský dům s hotelovým ubytováním. Tam vznikne ve druhém, třetím a čtvrtém podlaží 29 bytů 2+kk včetně čtyř minimalistických apartmánů. Plánovaná střešní nadstavba pak počítá se dvěma luxusnějšími byty 3+kk s rozlehlou terasou.

„Průčelí tvoří fasáda velmi kvalitně obložená kamenem. Vypadá pěkně a dává domu výraz, takže na ní v souladu s požadavkem stavebního úřadu nebudeme nic měnit, pouze ji vyčistíme. Vyměníme ale okna, nainstalovaná plastová dnes už nevyhovují, nahradí je okna hliníková,“ říká projektový manažer skupiny GARTAL Ing. Petr Vaja. Zachováno zůstane také impozantní trojramenné schodiště obložené mramorem, které je vnitřní dominantou domu. „V případě potřeby jen opravíme obložení a repasujeme stylové zábradlí,“ upřesňuje Vaja. 

Konstrukce budovy je železobetonová a tvoří ji otevřený sloupový systém, takže vnitřní dispozice se kompletně promění a vzniknou zmíněné byty. Výška podlaží 4,8 metrů ale umožní ve vybraných bytech postavit galerii neboli spací patro. Povede tam jednoduché jednoramenné schodiště ze spodní části bytu. „Například byt o základním půdorysu 23 metrů se díky galerii zvětší o dalších 18 metrů,“ vysvětluje Petr Vaja.

Kompletní výměnou projdou všechny technologie – elektroinstalace, vzduchotechnika i vytápění. „Objekt má přívod horkovodu, takže se udělá nový výměník. Svoji rozváděcí stanici, v podstatě skříňku ve zdi, pak budou mít i jednotlivé bytové jednotky. Umožní to mimo jiné přesné měření spotřeby tepla jak na užitkovou vodu, tak na vytápění,“ říká Petr Vaja.

Bytový minimalismus jako výhodná investice

Druhá budova byla dokončena až v roce 1993 a byla pojata čistě jako hotel. „Zde počítáme s přestavbou 68 apartmánů, každý o ploše zhruba 22 metrů. Zachováme dispoziční řešení, ale provedeme kompletní rekonstrukci a doplníme vývody pro kuchyňskou linku tak, aby každá jednotka měla všechny náležitosti,“ popisuje Rostislav Petchenko. Smyslem je podle něj nabídnout vybrané jednotky za dostupnou cenu. „Vycházíme z toho, že v současnosti jsou v Praze ceny na takové úrovni, že za sumu od tří milionů korun výše natrefíte sem tam na garsonku v suterénu nebo byt ve starém paneláku, ale standardně neseženete jednotku pod 3,4 milionu. My na této sumě chceme začínat,“ vysvětluje generální ředitel skupiny GARTAL Ing. Rostislav Petchenko. 

O podobné jednotky je podle něj velký zájem. I proto, že podle dostupných údajů činila průměrná nabídková cena nového bytu v Praze na konci letošního léta zhruba 8,5 milionu korun. Pořídit jakékoli bydlení pod čtyři miliony je pak zajímavá příležitost. „Předpokládám, že tyto jednotky budou do velké míry investiční záležitostí, tedy způsobem, jak uložit peníze, takže většina koupí bude bez hypoték,“ říká Petchenko.  

Obecně se podle něj dá říct, že první budova bude ideální pro jednotlivce nebo začínající rodiny jako startovací bydlení, zatímco druhá budova bude cílit hlavně na investory. „Tohle je lokalita, kde ceny rozhodně porostou,“ dodává Rostislav Petchenko. Vršovice jsou totiž velmi atraktivní, ale nejsou tam pozemky. Nové byty tak vznikají pouze přestavbou stávajících domů nebo místo brownfieldů.

Prohlédněte si volné byty v projektu Moje Kubáň

Volný

Moje Kubáň | Komerční prostor A100

Komerční prostor 112,10 m2

1. NP | Parkovací stání: Ne (není v ceně)

13 164 800 Kč

Volný

Moje Kubáň | Komerční prostor A102

Komerční prostor 950,00 m2

1. NP | Parkovací stání: Na vyžádání (není v ceně)

arrow
Skrýt filtr
close
close

Oblíbené

arrow