Читайте также


Наши проекты


Developeři vábí kupce bytů dárky nebo třeba hypotékou za 2,89 procenta


Úroky z hypoték jsou na dvacetiletém maximu a hypoteční trh meziročně propadá o desítky procent. Kupci bytů na úvěr téměř vymizeli a developeři hledají recepty, jak je vrátit do hry. Zájemci o vlastní bydlení se tak mohou dostat alespoň po určité období i na poloviční úrok z hypotéky proti oficiálnímu průměru.

Inflace letos trvale dosahuje dvouciferných hodnot, a přitom stále nabírá na tempu. Zvedat se ale začala už v druhé půli loňského roku. Centrální banka na to reagovala opakovaným zvýšením úrokových sazeb. Ta základní se zvedla od června 2021 z 0,25 procenta na současných sedm procent, což nezůstalo bez odezvy na trhu hypoték. Průměrná hypoteční sazba se v září podle Hypomonitoru České bankovní asociace dostala v září dostala na 5,83 procenta, ještě loni v lednu to bylo 1,95 procenta.

Odpovídajícím způsobem se zřítil trh hypoték. Od začátku roku do konce září byl objem i počet poskytnutých úvěrů podle Hypomonitoru meziročně nižší o 48 procent. „Zájemci o byty na hypotéku prakticky vymizeli,“ posteskl si na podzimním Real Estate Fóru v Brně jeden z developerů.

V minulosti platilo, že lidé v Česku zhruba polovinu bytů koupí na hypotéku, druhou polovinu pořídí za hotovost. Smrštění první jmenované půlky trhu mělo za následek, že se například v Praze za první pololetí roku prodalo o 55 procent méně nových bytů než ve stejném období loni. Prázdninové měsíce, kdy se přidal sezónní pokles, přinesly meziroční propad dokonce o 80 procent.

Z trhu prodávajícího se stal trh kupujícího. Přestalo platit, že cokoli se dá na trh, okamžitě najde kupce a developeři hledají cesty, jak poptávku oživit, zejména její hypoteční část. Developerská skupina GARTAL tak například začala nabízet dotovanou hypotéku. Principem je, že svým klientům garantuje na dva roky úrok 2,89 procenta. Zbývající část do reálné sazby z hypotečního úvěru uhradí sama. „Nabídka je určena pro ty, co chtějí bydlet a čekají na lepší úrokové sazby. Zájemci na začátku čerpání hypotéky pošleme na jeho účet celkové finance, tedy rozdíl mezi jeho sazbou a úrovní 2,89 procenta za 24 měsíců. Je pak na něm, zda sumu utratí nebo z ní bude splácet,“ říká generální ředitel a spoluzakladatel skupiny GARTAL Ing. Rostislav Petchenko.

Akce podle něj platí pouze pro projekty s dokončením v roce 2024 a později, nyní tedy například pro projekt Zelené kaskády. Kupující tak může při současných úrokových sazbách ušetřit na splátce hypotéky tisíce korun měsíčně. „U bytu 1+kk za 4,6 milionu korun to může podle našich propočtů představovat úlevu přes pět tisíc korun za měsíc,“ říká Petchenko. Developeři ale zkoušejí i jiné způsoby, jak přilákat kupující zpět. Nabízejí zdarma vybavení bytu v hodnotě řádově stovek tisíc korun, dárkem k rodinnému domu zase může být automobil. Samotné ceny novostaveb ale ještě o prázdninách neklesaly. „Cena volného bytu v nabídce o prázdninových měsících meziročně vzrostla o 16,4 procenta na 155,8 tisíce korun za metr čtvereční,“ uvádí analytik developerského trhu František Brož. Průměrná cena volného bytu tak podle něj byla již šest měsíců nad hranicí 150 tisíc korun za metr čtvereční.

PROHLÉDNĚTE SI VOLNÉ BYTY V PROJEKTU ZELENÉ KASKÁDY

В наличии

Zelené kaskády | Квартира 202

2 + kk, 44,25 м2

2 этаж | Парковка: 1 (не входит в стоимость)

5 697 120

5 678 000 Kč

В наличии

Zelené kaskády | Квартира 222

1 + kk, 31,00 м2

2 этаж | Парковка: 1 (не входит в стоимость)

4 198 000 Kč

В наличии

Zelené kaskády | Квартира 106

1 + kk, 35,60 + 9,77 м2

1 этаж | Парковка: 1 (не входит в стоимость)

4 469 920 Kč

arrow
Свернуть фильтр
close
close

Избранное

arrow