Читайте также


Наши проекты


Nové byty v Praze loni zdražily o 11 procent a slevy vymizely.


Pražský realitní trh loni zaznamenal extrémy, které tu už dlouho nebyly. Výrazně poklesl počet nových bytů přicházejících do prodeje, zájem kupujících podporovaný hypotečním boomem byl naopak enormní. Zásoba volných bytů, které byly k mání na konci roku, tak dosáhla historického minima. Nové byty dané loni do nabídky v průměru meziročně zdražily o 11 procent na 130,6 tisíce korun za metr čtvereční. A jakékoli zlevňování se na rozdíl od minulých let prakticky nekonalo. Vyplývá to z dat, která sestavuje analytik developerského trhu ze společnosti Cenové mapy František Brož.

Developeři podle něj loni dali nově do prodeje nejméně bytů od roku 2013. „V letech 2014 až 2020 se ročně objevilo v nabídce od 5500 do 6000 bytů. Loni jich bylo pouze kolem 4400. Je však pravdou, že zhruba od poloviny roku developeři začaly regulovat trh, když nabízeli jen část již připravených projektů. Se zhruba čtvrtinou objemu vyčkávali,“ říká Brož.

Tato strategie může mít původ v tom, že projekty se vyprodávají mnohem rychleji, než developeři stíhají nabízet nové. „Mít zcela vyprodáno je noční můra, protože potřebujete, aby firma fungovala kontinuálně – aby obchod měl stále co prodávat, marketing co propagovat, realizační úsek co chystat a stavět,“ vysvětluje generální ředitel developerské skupiny GARTAL Ing. Rostislav Petchenko.

Konečná čísla o prodejích za celý rok 2021 ještě nejsou k dispozici, nicméně úroveň poptávky podle všeho překonala předchozí léta i očekávání z počátku roku. „Lze předpokládat, že výsledné prodeje budou atakovat hodnotu sedmi tisíc prodaných bytů, což je proti roku 2020 nárůst zhruba o pětinu,“ říká František Brož.

Kupce našlo prakticky vše

Poptávku poháněl nevídaní hypoteční boom. Banky podle Fincentrum Hypoindexu poskytly do konce listopadu hypotéky za 393 miliard korun. Za stejné období předchozího rekordního roku 2020 to bylo 225 miliard korun. Meziroční nárůst se nezastavil ani v podzimních měsících, přestože Česká národní banka v září razantně zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta a do konce roku ji zvedla až na 3,75 procenta. Bankovní domy logicky reagovaly zdražením hypoték.

„Ve výsledku byla loni situace taková, že cokoli přišlo na trh, tak se prodalo,“ říká Rostislav Petchenko ze společnosti GARTAL. Ceny nově nabízených bytů tak další rok v řadě výrazně rostly. Celoroční průměr 130,6 tisíce korun znamenal, že se částka za metr čtvereční za posledních sedm let, tedy proti roku 2014, zdvojnásobila. „Nabídka druhé poloviny roku 2021 přitom už v průměru dosahovala hodnot k 140 tisíc korun za metr čtvereční,“ podotýká František Brož.

Hlad po bytech ilustruje i to, že developeři prakticky nemuseli v projektech daných do prodeje zlevňovat. Zatímco v posledních letech byla suma, o kterou zdražily byty v nabídce oproti startu prodeje, zhruba trojnásobná oproti sumě slev, loni se tento poměr zvedl na 29 ku jedné. Jinak řečeno, developeři projekty po uvedení na trh a otestování poptávky bez problémů zdražovali, zatímco slevy nadoprodeje projektů či případné „ležáky“ nebyly téměř potřeba.

Zastavení růstu cen se nečeká

Na levnější časy se zájemcům o nové vlastní bydlení neblýská ani letos. Na konci roku bylo v Praze na prodej jen kolem tří tisíc nových volných bytů, což je meziroční propad o 43 procent. Developeři sice mají v zásobě v rámci již existujících projektů ještě zhruba 1300 bytů a nabídku by měly posílit zejména nové etapy větších projektů, přesto bude spíše přetrvávat problém nedostatku.

„Developeři se budou orientovat zejména podle ceny volných bytů. Bude tak trvat trend posledních šesti měsíců, kdy se nové byty pohybovaly mezi 135 až 140 tisíci korun za metr čtvereční. To znamená meziroční nárůst o pět až sedm procent,“ předpovídá Brož. Postupně ale podle něj dojde k ochlazení poptávky a k poklesu tempa růstu ceny na pět procent.

Zastavení růstu cen neočekává ani v developer GARTAL. „V našich kalkulacích počítáme se sedmi procenty, ale nedivil bych se, kdyby to nakonec bylo deset procent,“ říká Rostislav Petchenko. Vzestup úrokových sazeb podle něj může poptávku přibrzdit, ale inflace bude lidi tlačit do smysluplného uložení peněz, takže investiční zájem o byty bude pokračovat.

Prohlédněte si nemovitosti u metra

В наличии

Maison 1832 Lofts | Студия 612

2 + kk, 85,10 м2

6 - 7 этаж | Парковка: По запросу (не входит в стоимость)

9 985 900 Kč

В наличии

Maison 1832 Lofts | Коммерческое помещение 103

Коммерческое помещение 425,00 м2

-1 - 1 этаж | Парковка: По запросу (не входит в стоимость)

28 000 000 Kč

В наличии

Maison 1832 Lofts | Коммерческое помещение 101

Коммерческое помещение 230,00 м2

1 этаж | Парковка: По запросу (не входит в стоимость)

24 000 000 Kč

arrow
Свернуть фильтр
close
close

Избранное

arrow