Читайте также


Наши проекты


V módě je byt s pracovnou a předzahrádkou. Odemknete ho klíčem v mobilu


Česká společnost v mnohém kopíruje západní standardy, ale k bydlení si Češi udržují svůj přístup. „Chtějí žít ve vlastním, což je obrovský rozdíl proti západní Evropě nebo Spojeným státům,“ říká spoluzakladatel a šéf developerské firmy GARTAL Ing. Rostislav Petchenko s tím, že se současně mění požadavky na to, jak chtějí Češi bydlet. Láká je třeba zeleň nebo vlastní bazén.

Češi chtějí své domovy vlastnit. Tento stav se už řadu let nemění a nezvrátilo ho ani to, že se ceny bytů Praze a krajských městech od roku 2014 do konce loňska podle údajů společnosti Deloitte bezmála zdvojnásobily. Mění se ale to, jak chtějí Češi bydlet. V moderních bytech se například stále více prolínají funkční zóny. Už před lety se stalo obvyklým propojení obývacího pokoje s kuchyní, které v poslední době postupuje dál k předzahrádkám a terasám. „Nyní je obrovská poptávka po bytech s předzahrádkami. Rozšiřuje se tak prostor, kde rodina může trávit čas pospolu, a zároveň prostor, kde se lze věnovat zábavě,“ říká Rostislav Petchenko.

Svou roli v tom nepochybně hraje i pandemie nemoci Covid-19, kvůli níž tráví lidé mnohem více času doma. Chtějí tak širší možnosti vyžití v rámci svého bydlení. Ze stejného důvodu se těší ještě větší popularitě než dřív vlastní bazény. „Ty teď doslova frčí,“ poznamenává Petchenko.

Trendem jsou malé prostory a domácí pracovny

Protože lidé doma také mnohem více pracují, trendem jsou pracovny. Buď vznikají jako součást ložnice nebo obývacího pokoje, kde se pokud možno vymezují uspořádáním nábytku, nebo je práci určena samostatná místnost. Řada firem už dnes avizuje, že zaměstnance zčásti přesune na home office i do budoucna, takže se dá předpokládat, že se samostatná pracovna stane ještě žádanější.

Na druhé straně, čím jsou byty dražší, tím větší je tlak na jejich zmenšování, protože pět metrů plochy navíc dnes u pražské novostavby znamená nejméně o půl milionu korun vyšší cenu. „Menší prostor v samotném bytu vede k většímu zájmu o sdílené služby v domě a doplňkové služby a vybavenost v jeho okolí,“ říká Petchenko. V zahraničí se podle něj ve větších projektech například nově objevují místnosti pro kurýry, kteří tam mohou obyvateli domu zanechat zásilku.

Kupující také hodně slyší na dopravní dostupnost. Metro však nemusí být klíčový faktor, stejnou roli v rozhodování může sehrát i tramvajová nebo autobusová linka. Pražské ulice jsou dnes ale především plné aut, a tak se parkovací stání stala v nových projektech standardem. Poptávka po nich je nicméně různá případ od případu. „Dá se říct, že u větších bytů 4+kk jsou běžná dvě stání, u tří a dvoupokojových bytů už hodně záleží na majiteli a jednopokojové byty se prodávají zpravidla bez stání,“ vypočítává Petchenko. A podotýká, že lidé občas zapomínají na možnost, že byt v budoucnu prodají. Chybějící parkování pak může být podstatným hendikepem.

Zeleň táhne, chytrá domácnost méně

Více než polovinu Prahy, kde se prodá nejvíce nových bytů v Česku, pokrývá zeleň, což nahrává jednomu z trendů v poptávce po bydlení. „Určitě platí, že zájemci o nový byt nechtějí do kamenné džungle, a stále více vyhledávají nějakou zeleň poblíž,“ říká Rostislav Petchenko. Blízkost „přírody“ se podle něj stává důležitějším faktorem při volbě lokality, než tomu bylo v minulosti.

Oblíbeným pojmem se stala v posledních letech „chytrá“ domácnost, zahrnující nejrůznější technické vymoženosti propojené a ovládané prostřednictvím internetu. Technologie ale ve skutečnosti zajímají jen zlomek zájemců o nový byt. „Přesto jde vývoj neustále dopředu a my chceme udělat standard například z čipových zámků, které zatím nejsou obvyklé. Přitom to je finančně dostupná technologie, která nabízí skvělý uživatelský komfort. Dnes už směřuje k tomu, že odemknete telefonem v kapse,“ vysvětluje Petchenko. Technologický standard bydlení se podle něj zvyšuje, ale developer musí vycházet z poptávky, protože každá „vychytávka“ má svou cenu. Například klimatizace se zdaleka nestala běžným vybavením bytu.

Prohlédněte si byty s předzahrádkou

В наличии

Zelené kaskády | Квартира 104

1 + kk, 35,60 + 9,77 м2

1 этаж | Парковка: 1 (не входит в стоимость)

4 469 920 Kč

В наличии

Zelené kaskády | Квартира 105

1 + kk, 35,20 + 9,77 м2

1 этаж | Парковка: 1 (не входит в стоимость)

4 438 720 Kč

В наличии

Zelené kaskády | Квартира 106

1 + kk, 35,60 + 9,77 м2

1 этаж | Парковка: 1 (не входит в стоимость)

4 469 920 Kč

arrow
Свернуть фильтр
close
close

Избранное

arrow