Читайте также


Наши проекты


Byt je bezpečný přístav i pro banku


Hypotéky jsou velmi levné, lidé si je berou na nákup bytů jako o závod, a to jsou pro developery dobré zprávy. Na optimistický obrázek ale padá stín pochybností: nebobtná nám tady riziko realitní bubliny?

Levné úvěry na bydlení pro kohokoli byly ve Spojených státech roznětkou minulé finanční krize. Centrální banka tvrdí, že ceny bytů jsou nadhodnocené. Nemyslím si to, říká Ing. Rostislav Petchenko, Generální ředitel a spolumajitel společnosti GARTAL. Ceny udává nabídka a poptávka. Převis poptávky vede v posledních letech k tomu, že ceny rostou. Přesto lidé dál byty kupují. Do ekonomiky se totiž pumpují peníze, které jsou levné, a zároveň se logicky očekává vzestup inflace. Pak není lepší řešení než si za nízký úrok půjčit na byt, jehož cena se zvedne o pět deset procent ročně.

Zároveň je třeba podotknout, že rostou i stavební náklady a ceny některých materiálů, třeba kovů, stoupají přímo dramaticky. Když někdo z konkurentů říká, že bude stavět levnější byty, je to populismus. Pohled do ceníku pak ukáže, že místo 100 tisíc je to ve skutečnosti nabídka za 99 tisíc za metr čtvereční.

Ale zpět k hrozbě realitní bubliny. Je především věcí komerčních bank, jak přistupují k žádostem klientů a hodnocení jejich rizikovosti. Myslím, že jsou minulou finanční krizí poučené, jak něčemu podobnému předejít. Zároveň podléhají přísnější regulaci ze strany centrální banky.

Je potřeba mít na paměti také fakt, že před příchodem epidemie Covidu měly banky na výběr z řady odvětví, kterým mohly půjčovat a zhodnocovat tak uložené peníze. Proticovidová opatření však ekonomiku zchladila, celé sektory doslova paralyzovala, a výběr se smrskl. Byty zůstaly svým způsobem bezpečným přístavem, půjčovat na ně je vcelku jednoduché a málo riskantní. I to může být jedna z příčin, proč letos objemy hypoték lámou rekordy.

Prohlédněte si volné byty v centru Prahy

В наличии

Maison 1832 Lofts | Коммерческое помещение 101

Коммерческое помещение 230,00 м2

1 этаж | Парковка: По запросу (не входит в стоимость)

24 000 000 Kč

В наличии

Prime Vršovice | Апaртамент B306

1 + kk, 18,40 м2

3 этаж | Парковка: По запросу (не входит в стоимость)

3 669 144 Kč

В наличии

Prime Vršovice | Апaртамент B204

1 + kk, 24,60 м2

2 этаж | Парковка: Нет (не входит в стоимость)

4 141 398 Kč

arrow
Свернуть фильтр
close
close

Избранное

arrow