SEE ALSO


Our projects


Stavíme pro vás nové byty v Praze


Od založení v roce 2002 se skupina společností GARTAL zaměřuje na budování dlouhodobých hodnot. „Věnujeme velkou pozornost kvalitě provedených prací a uvědomujeme si jedinečnost a individualitu každého klienta či obchodního partnera,“ říká generální ředitel a spolumajitel developerské společnosti Ing. Rostislav Petchenko, se kterým si nyní můžete přečíst exkluzivní rozhovor.

Čím vás reality oslovily natolik, že se jim věnujete profesně?

V realitách jsem začínal téměř před patnácti lety ještě během studia na Vysoké škole ekonomické v Praze. Realitní trh byl v té době ještě v plenkách a rozhodně jsem neočekával, že se budu v branži pohybovat celý svůj profesní život. Zlom přišel za několik let, když jsem pochopil, že reality jsou velmi komplexní a pestrý obor, a že tu navíc můžu využít dovednosti získané na vysoké škole. Znalost ekonomických procesů a tržních mechanismů, analytický způsob myšlení a průběžné vyhodnocování změn v odvětví, flexibilita a rychlá reakce na požadavky zákazníků, a to vše jsem aplikoval v praxi. Navíc jsem vždy preferoval hmotný výsledek před virtuálním, což našlo odezvu ve výstavbě bytových domů. Dále jsem se od školy zajímal o architekturu a její vývoj a také o inovace a nové technologie, které najdete v našich projektech.

Co všechno podle vás ovlivňuje prostor, ve kterém se nacházíme, a prostředí obecně?

Rozhodně je to spojení více prvků jako dostatek místa, správné členění prostoru, kvalitní interiérové materiály, mikroklima a čistý vzduch, souhra přirozeného a umělého osvětlení, přiměřená hladina hluku a v neposlední řadě i dostatek zeleně. Jsou tu i další, ryze subjektivní faktory, jako je osobní komfort a duševní zdraví, pocit bezpečí apod.

Jaké jsou aktuální hodnoty společnosti Gartal?

Máme vizi a filozofii společnosti, která se léta nemění, a držíme si směr, kterým jsme se před pěti lety vydali. V současné době zaměstnáváme víc než 30 lidí, většina z nich se podílí na projektech v té či oné fázi realizace. Proto vždycky říkám, že u nás to není o one man show, ale o týmové práci. Každý rok si uspořádáme interní prezentaci, kdy v přátelském prostředí vyhodnotíme dosavadní výsledky a případně si stanovíme nové cíle.

Jak velkou část z vašich klientů tvoří nájemci či kupující nemovitostí versus investoři?

Řekl bych, že je to 75 ku 25, s tím, že podíl investorů v našich projektech v posledních letech klesal. Nicméně se čísla výrazně liší podle projektů, některé z nich jsou více rodinné (např. Tuchoměřické zahrady nebo nový projekt Riviéra Rokytka), jiné zase více investiční (Louis Léger House).

Na který z vašich projektů jste obzvlášť pyšný?

Nejvíce jsem pyšný na projekty, které posunuly naši firmu dopředu a zároveň čelily velkému zájmu ze strany kupujících. U každého projektu se snažíme přijít s vlastní koncepcí a vysoká poptávka znamená, že jsme trefili aktuální potřebu. Jako příklad lze uvést projekt Tuchoměřické zahrady, kterým jsme reagovali na rychlý růst cen pražských bytů a kde nabízíme např. byty 4+kk pod 6 mil. Kč. Architektonicky se mi pak hodně líbí projekt Harfa Yard, na jehož vzhledu se podílel světoznámý architekt Bořek Šípek.

Vaše projekty získaly mnoho ocenění z řad architektů i veřejnosti. Čím si to vysvětlujete?

Získání cen nikdy nebylo naší prioritou a vždycky jsme vycházeli z aktuálních požadavků potenciálních zájemců. Proto jsme se u každého projektu zaměřovali na architekturu, technická řešení, inovace, různá vylepšení a ladili detaily ve snaze zvýšit komfort pro budoucí obyvatele. Tedy tvořili přidanou hodnotu, bez níž nemůže být žádná developerská firma dlouhodobě úspěšná. A to se pak odrazilo i v počtu získaných cen.

Čím se odlišujete od jiných developerských společností na českém trhu?

Náš hlavní rozdíl oproti jiným developerům spočívá v tom, že se při akvizicích zaměřujeme na pozemky aspoň s územním rozhodnutím, což nám umožňuje fakticky vyloučit rizika spojená s povolovacím procesem a snížit dobu realizace developerských projektů z osmi až deseti let na průměrné tři roky. Navíc každý projekt, který kupujeme, prochází hloubkovým auditem, kde se zaměřujeme na optimalizaci půdorysů a funkčního využití ploch, na vzhled domu, kvalitu projektu a v neposlední řadě na inovace, které ocení budoucí vlastníci a které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Jaké projekty chystáte pro rok 2021?

Připravujeme jeden větší projekt, který budeme stavět na etapy, a několik menších – prémiovou rezidenci na Smíchově, novostavby s malometrážními jednotkami v Libni, Tuchoměřicích a Hloubětíně. Snažíme se pružně reagovat na aktuální vývoj poptávky a uvažujeme o projektech s rodinnými domy, kde vidíme velký potenciál.

Patří podle vás nemovitosti k nejzásadnějším investicím, které můžeme během života udělat? Udrží si svou hodnotu i v nelehké době, jakou zažíváme například právě teď?

Investice do vlastního či nájemního bydlení má v České republice dlouhou tradici a do budoucna se to určitě nezmění. Není to investice, díky níž zázračně zbohatnete, ale je to nejlepší aktivum pro bezpečné uložení a zhodnocení prostředků. Rozhodně se přikláním k názoru, že hodnota nemovitostí bude určitě růst, a to jak ve střednědobém, tak i v dlouhodobém horizontu. Podle mě se bude jednat o jednotky procent ročně, avšak nad úrovní inflace, což povede k růstu reálné hodnoty investice. Jsem přesvědčen, že vzhledem k volatilitě na akciových a měnových trzích jsou nemovitosti v dnešní době téměř jedinou rozumnou investicí.

arrow
Hide filter
close
close

Favourites

arrow